Handgels – klik hier voor het hele artikel

Nu we ter voorkoming van verdere verspreiding van het Corona virus onze handen veelvuldig moeten wassen, zijn handgels populairder dan ooit.

Wij krijgen veel vragen over de etikettering en positionering van deze producten. Kan een handgel als een cosmetica product gezien worden of valt het onder de biocide verordening? We hebben het voor u op een rijtje gezet:

Een handgel ‘simpelweg’ bedoeld voor het wassen van de handen, vaak op basis van milde zeep, is cosmetica. Voor dit product moet je voldoen aan de Europese Cosmetica Wetgeving (EU) 1223/2009: je zult een PIF moeten (laten) samenstellen en het product aanmelden bij de CPNP.  Het etiket moet alle informatie bevatten die verplicht is voor cosmetica.

Zodra een kreet als “anti-bacterieel” wordt geslaakt, wordt het tricky.

Een handgel op alcohol basis is, afhankelijk van de claims, cosmetica óf biocideHier volgt een aantal voorbeelden:

  • Het product is/blijft cosmetica als op het etiket zoiets vermeld wordt als: ‘voor handreiniging, hygienisch, sneldrogend (door de hoge concentratie alcohol)’.
  • Het is een ‘borderline product’ (dat klinkt raar, maar zo heet dat), indien op het etiket niet al te opvallend ‘antibacterieel’ vermeld wordt in combinatie met nadrukkelijke claims voor handreiniging. Handreiniging is het primaire doel, antibacterieel is het secundaire effect.  Hoe voorzichtig u ook bent met woorden, de autoriteiten kunnen dit te allen tijde betwisten. Bijvoorbeeld wanneer u op uw website net iets anders claimt dan op de verpakking.
  • Claimt u nadrukkelijk ‘antibacterieel’ op bijvoorbeeld de voorzijde van de handgel, dan is dit product bijna onvermijdelijk een biocide. Dit komt omdat de secundaire claim is veranderd in een primaire claim.
  • Zet u teksten op het etiket als ‘doodt 99% van de bacterien’ of ‘desinfecterend’, dan is de handgel altijd een biocide. De claim ‘desinfecterend’ impliceert dat het bacterien, gisten en schimmels doodt.

Tot slot:

  • Anti-virale middelen: ofschoon virussen geen levende organismen zijn vallen anti-virale middelen onder biocides.
  • Wij begrepen van de NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging) dat zij aan het ministerie van VWS gevraagd hebben om tijdelijke toelating tot de Nederlandse markt van hydroalcoholische gels met primaire biocide claims volgens de cosmetica wetgeving. Dit verzoek is niet toegekend. Het standpunt van VWS is dat gebruik van hydroalcoholische gels door consumenten niet noodzakelijk is voor het tegengaan van de verspreiding van het Covid-19 virus, omdat goed wassen met water en zeep volstaat. Hierdoor ziet men geen reden af te wijken van de bestaande prodedures. De bestaande uitzondering voor professioneel gebruik in de zorg en farmaceutische industrie blijft voorlopig van kracht. (bron: reactie VWS naar NCV)